Verlichting

Just another SeoBureau site

Er zijn verschillende protocollen voor het aansturen en dimmen van verlichting, waaronder Bluetooth en Zigbee, waarover u hier meer kunt lezen. We willen ons in deze blogpost richten op DALI en DMX – deze zijn populairder dan andere varianten – bij onze klanten.

Waarom is het belangrijk om het verschil te weten? Om het juiste protocol voor uw project te kiezen, moet u op de hoogte zijn van de mogelijkheden van de armaturen.

Over DALI

DALI (Digital Addressable Lighting Interface) is een flexibel besturingssysteem dat slechts één kabel nodig heeft die een tweerichtings digitaal signaal transporteert tussen de apparaten van het systeem. Het is een gedecentraliseerd systeem dat individueel wordt aangestuurd om het licht te dimmen en te regelen. De maximale afstand is 300 meter en u kunt 64 armaturen met verschillende helderheidsniveaus van “uit” tot “aan” aansluiten.

DALI is een op commando’s gebaseerd protocol dat boodschappen specificeert. De instructies omvatten herhalingen, fade-tijd en niveau-instellingen. Het is vooral een populair systeem omdat het in een hoofdkanaal kan worden geïnstalleerd.

Over DMX

DMX (Digital Multiplexing) wordt vaak gebruikt voor verlichting in de theater-, architectuur- en entertainmentindustrie. Het is een zogenaamd streaming protocol waarbij elke stroom – ook wel universum genoemd – tot 512 kanalen met gegevens kan dragen. De armaturen ontvangen gegevens van deze kanalen, die met een bepaalde verversingsfrequentie (bv. 33 per seconde) naar de controller worden gezonden.

Het is belangrijk te beseffen dat het protocol geen specifieke betekenis toekent aan de verschillende kanalen, zodat de controller moet weten wat de armaturen verwachten. Elke armatuur “luistert” naar een specifiek aantal kanalen beginnend met een specifiek kanaalnummer (het zogenaamde adres van de armatuur). DMX is een gecentraliseerd besturingssysteem dat input ontvangt van alle aangesloten sensoren en data verstuurt naar alle armaturen. De DMX wordt verzonden over afgeschermde twisted pair kabel, waarbij alle betrokken armaturen in serie zijn geschakeld.

Wij geven u inspiratie over welke overwegingen goed zijn om in gedachten te houden – als de keuze is tussen DALI of DMX in verschillende projecten:

Sportarena / stadions

De juiste sportverlichting speelt een sleutelrol – zowel voor de spelers als voor het publiek. Laaghangend licht zal slechtere omstandigheden voor de sporters opleveren, daarom verdient verlichting via hoge masten de voorkeur. Het zal van verschillende factoren afhangen welk type lichtregeling het meest relevant is. Sommige sportstadions kiezen voor een goed gestructureerde lichtregeling die bestaat uit DMX-verlichting buiten het veld, en DALI-regeling op het veld zelf.

Het wegennet

Wegen en snelwegen bestaan uit een lang stuk weg dat enkele honderden kilometers lang kan zijn en doorgaans constant licht nodig heeft. Het zal relevant zijn om hoge masten te gebruiken met de juiste afstelling van regelmatige intervallen. In een project als dit verdient DALI-lichtregeling de voorkeur, aangezien het systeem de hoeveelheid licht op peil houdt en gemakkelijk te regelen is. Het is echter van essentieel belang dat er nog meer sturing wordt opgenomen, zodat communicatie met Wi-Fi kan plaatsvinden. Bij intelligente straatverlichting zijn er veel verschillende soorten.

Kies het systeem dat bij uw behoefte past

Bepaalde functies zoals daglicht, noodverlichting en meerdere sensoren en een uiterst installateurvriendelijk systeem zijn gemakkelijker uit te voeren met DALI. Als het gaat om dynamische effecten, synchronisatie van specifieke fadetijden, is DMX waarschijnlijk een betere keuze. Welk verlichtingssysteem u ook kiest, het belangrijkste is dat het systeem past bij de kenmerken van uw project.

Verlichting online kopen

Er zijn veel voordelen van winkelen voor uw hangende verlichting online, maar misschien is het meest prominent het bereik van producten waarmee u u heeft. Als je naar een winkel kijkt en een reeks hanglampontwerpen ziet die ze je moeten bieden, kan het moeilijk zijn om te weten waar te beginnen. Dit is de reden waarom Websites van Lighting Store een geweldig idee zijn, omdat u in staat bent om een reeks artikelen over dit verlichtingstype te lezen, waarmee u weet wat voor soort ontwerp of product het meest geschikt is voor uw vereisten. Ook wanneer u online koopt, is het aantal ontwerpen dat u moet kiezen enorm. Sommige mensen houden niet van hanglamp, bijvoorbeeld, zodat u online kunt kopen, kunt u alle beschikbare ontwerpen zien, die mogelijk niet beschikbaar zijn in uw plaats. Zoek je bijvoorbeeld Solar wandlampen?  

Een voorbeeld van een verbetering van online verlichting, dat geldt ook voor thuis interieurontwerp, is de introductie van vrijstaande verlichting online. Vrijstaande lichten hangen niet van elke muur, ze staan op een statief en kunnen worden verplaatst waar je maar wilt in je huis – een geweldige manier om een beetje meer licht toe te voegen aan een donkere hoek! Freestanding Lighting Online biedt u ook een veel grotere selectie van producten, waarvan sommige mogelijk niet voor u beschikbaar zijn als u een verlichtingswinkel bezocht. Als u online online winkelt voor uw verlichting, kunt u zelfs uw hangers, halogeenlampen of kookeilandverlichting in de grootte en stijl die u wenst te bestellen.